Call us today 425.681.7668

Kirkland Kitchen Expansion

Upon entering this home, you would never know that the kitchen had been relocated and that the walls acting as a barrier from the dining room to the kitchen were not always this way.  It flows seamlessly and with great connection all the way from the front entry through the family room.

The home had previous remodels and an addition which made connecting all the spaces that much more challenging for the design team to make sense of.  Richard Landon, Designer, was selected by the homeowner to make the most of the floor plan and to create a space that would give her as much functionality as possible in every aspect of the kitchen and Nip Tuck to bring the vision to life.  House guests and gatherings  are common in this household as well as corralling twin 6 year olds, so the kitchen needed to allow for multiple prep & serving areas as well as a place to gather & feed the little ones their meals.

Richard’s design relocated the main hallway which allowed us to move the entire kitchen back 3’ and install a 4’ x 13 ½’ island which would house the new gas cooktop, a prep sink and floating bar to seat their family of 5.  The family room all the way to the dining room is inviting and open.  And, the cabinets are all 27 ½” in depth which gives more storage throughout and additional countertop/prep space on the sink wall.  The lighting in all areas was addressed and updated with under cabinet, up lighting and plenty of new overhead cans.

The back wall of the kitchen incorporated a custom stainless steel countertop with an oversized, integrated stainless steel sink fabricated by our friends at Metal Masters.  The double doors under the sink house pull outs for extra storage and easy to reach cleaning products.

Beautiful walnut cabinets are incorporated into the plan at the island, a corner charging station and at the updated wet bar.  Our client did a marvelous job of hand sanding and finishing all the walnut pieces with Profin to obtain the natural look herself!  And, the fantastic herringbone eating bar appears to float off the edge of the cabinets thanks to some creative engineering and the talented Carver Construction who fabricated it for us.

The existing fireplace was updated with a sleek design of charcoal porcelain tile and a new, simplified mantle built by our carpenter’s onsite.  New base trim, a new stain for the hardwood and a fresh coat of paint finish off this lovely space.

Before photos